10 ting du bør vite før du får en valp

10 ting du bør vite før du får en valp

Hei alle valpeelskere der ute! 

Å få en valp er en spennende og krevende opplevelse, men det er viktig å være forberedt før du tar det store steget. Her har vi laget 10 viktige punkter du bør vite før du får en valp: 

1. Valper krever tid og oppmerksomhet 👀

Valper er som små babyer som trenger konstant tilsyn og omsorg. De trenger regelmessig fôring, hyppige turer utendørs for å gjøre fra seg og aktiviteter for å holde seg underholdt. Det krever oppmerksomhet for å unngå at valpen skader seg selv eller andre og ikke minst har valper en tendens til å ødelegge det meste. For eksempel, møbler, klær, sko, puter og så mye mer de kan finne i huset. Ikke la valpen være alene for lenge uten oppsyn. 

2. Økonomiske forpliktelser 💰

Å ha en valp kan være en investering. Du må ta hensyn til kostnader som veterinærbesøk, vaksinasjoner, ormekurer, mat, leker, bånd og halsbånd, og andre nødvendigheter som valpen din trenger. Det er viktig å være klar over disse kostnadene før du tar på deg ansvaret med å ha en valp. Ikke minst, det å anskaffe seg en valp koster i seg selv. Alt ettersom hvilke rase du velger kan en valp koster alt fra 10 000 - 50 000 kr. 

3. Tålmodighet er nøkkelen 🗝️

Valper er nysgjerrige og energiske, og de kan være litt rampete. De kan bite og tygge på ting de ikke burde, og utforske gjerne på uventede måter. Det er viktig å ha tålmodighet og forståelse når de lærer og tilpasser seg sitt nye hjem og miljø. For å lære valpen hva som er lov og ikke er det viktig å vise tålmodighet. La valpen få lov å prøve og faile uten at du bli sint og frustrert. Husk at alt må læres. 

4. Valpesikring av hjemmet 🏠

Valper er nysgjerrige og eventyrlystne, og de kan være i stand til å komme seg inn i farlige situasjoner. Sørg for å sikre hjemmet ditt ved å fjerne farlige gjenstander, sikre elektriske ledninger og åpninger, og gi dem et trygt og valpevennlig område å leke i. Pass på trapper og steder hvor valpen kan falle eller skade seg på andre måter. Ikke la gjenstander du er redd for være i nærheten av valpen. 

5. Sosialisering 🐕🧒

Valper trenger å bli utsatt for ulike mennesker, dyr og miljøer for å utvikle seg til sosiale og vennlige hunder. Ta valpen din med på turer, introduser den for venner og familie, og la den møte andre hunder på en trygg og kontrollert måte. Dette vil bidra til at du får en trygg og sosial hund som voksen. Sosialisering kan bety mye for valpens utvikling. Begynn i det små og utvid etter hvert som du ser at valpen din takler forskjellige situasjoner på en positiv måte.  

6. Treningsbehov 🥎

Valper trenger regelmessig mosjon og trening for å holde seg sunne og glade. Dette kan inkludere turer, lek og trening av grunnleggende lydighet. Det bør tilbys nok fysisk og mental stimulering, noe som er viktig for valpens trivsel. Trening kan være fysisk aktivitet i form av gå tur, løpetur, skitur, skogstur, kaste ball osv... Mental stimulering kan gis i form av lickimat, sniffematte, kong, lydighetstrening osv... 

7. Helse og veterinærsjekk 👨‍⚕️

Valper trenger regelmessige veterinærbesøk for vaksinasjoner, sjekk-ups og forebyggende pleie. Det er også viktig å gi valpen riktig kosthold, stell og hygiene for å sikre at den forblir frisk. Dette er viktig for god dyrevelferd. 

8. Tidskrevende ⏱️

Å ha en valp kan være tidkrevende. Du må sette av tid til å mate, trene, leke og sosialisering av valpen din. Valper trenger også hyppige toalett-turer og oppmerksomhet. Vær forberedt på å investere tid og energi i valpen din. Dette vil også styrke ditt forhold til din firbente venn. Husk: Hunder er flokkdyr og trives best når dem er sammen med flokken (deg + valpen = flokken).

9. Langsiktig forpliktelse 🐶

Å ha en valp er en langsiktig forpliktelse. Valpen din vil vokse opp til å bli en voksen hund og vil trenge omsorg og oppmerksomhet i mange år fremover. Vær sikker på at du er klar for dette langvarige ansvar før du tar på deg å ha en valp.

10. Utvikling og læring 📚

Valper er i en kritisk fase av utvikling og læring. Det er viktig å gi dem riktig trening, sosialisering og stimulering for å hjelpe dem med å utvikle seg til godt tilpassede og lydige voksne hunder. Vær forberedt på å investere tid og innsats i valpens utvikling. Meld deg gjerne på valpekurs, onlinekurs og les deg opp på hva det innebærer å eie en valp. 

Vi håper disse punktene gjorde deg litt klokere og vi håper du nå er klar for den gleden og utfordringen det er å skaffe seg en valp 🐶💚

Tilbake til bloggen